10 Produk R&D
Produk: Pengcas Solar
Pengcas Solar mampu mengecas telefon bimbit malah tenaga keterbaharuan di simpan dalam bateri kecilnya mampu digunakan untuk memasang lampu kecil dan boleh membekalkan tenaga menggerakkan peralatan elektronik kecil.
Info lanjut sila Hubungi: Prof Madya Dr Nowshad Amin
Alamat: Fakulti Kejuruteraan dan Alam Bina,
UKM
Tel: n/a
Emel: n/a
| |
|
Produk: Cilibangi
Cilibangi atau nama komersialnya Crunchious, salah satu produk pertanian hasil Penyelidikan dan Pembangunan berterusan oleh Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)
Cili yang dihasilkan melalui kajian sebuah anak syarikat UKM Technology Sdn. Bhd. (UKM Tech) iaitu Serotech Sdn. Bhd. (Serotech), akan memasarkan cili tersebut menerusi kerjasama dengan beberapa syarikat di pusat membeli-belah, pasar tani dan pasar borong.
Info lanjut sila Hubungi: Professor Dr. Ahmed Mahir Mokhtar Bakri
Alamat: Fakulti Kejuruteraan dan Alam Bina , UKM.
Tel: n/a
Emel: n/a
|
Produk: Taharah
Syarikat TAHARAH GLOBAL (M) SDN BHD telah mengambil inovasi dalam pengeluaran produk-produk pengguna berasaskan tanah liat dan rumpai laut. Produk utama yang dikeluarkan adalah sabun mandian, sabun kecantikan serta rangkaian produk penjagaan diri dan kosmetik. Pihak syarikat telah melakukan R&D ke atas produk ini dan mendapati bahawa ia mempunyai pelbagai kelebihan yang dapat dimanfaatkan oleh semua golongan penduduk di Malaysia.
Melalui kajian yang telah dibuat, di dapati bahawa pengeluaran sabun tanah liat ini adalah merupakan yang pertama di Malaysia dan dunia yang diperbuat daripada tanah liat terpilih dan boleh digunakan untuk tujuan kecantikan dan kesihatan kulit.
Info lanjut sila Hubungi: Taharah Global (M) Sdn Bhd
Alamat: E-G-7B, Jalan PJU 10/9C, Prima Damansara, Jalan Sg. Buloh, 47830 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan
Tel: 603 – 6157 3416, 603-6276 3416
Emel: hi@taharah.com.my
| |
Produk: Pengganti Garam atau MSG perisa tambahan dalam makanan (Kardio-mate)
Dibangunkan di Institut Biosains Universiti Putra Malaysia (UPM) pada tahun 2010 di bawah Felo penyelidik Dr. Suhaila binti Mohamed dari Fakulti Sains dan Teknologi Makanan UPM Serdang.
Kos penyelidikan memakan belanja sebanyak setengah juta dan ia dibiayai menerusi geran penyelidikan dari Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), Kementerian Pengajian Tinggi dan UPM Diperbuat daripada rumpai laut yang berupaya meningkatkan kolesterol baik dalam tubuh badan serta mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular. Kardio-mate mengandungi kandungan rendah natrium dan lemak, kandungan tinggi kalsium serta protein, kaya dengan serat larut dan lain-lain galian penting seperti antara lain magnesium, kalsium, besi, kuprum serta zink.
Info lanjut sila Hubungi: Dr Suhaila dari Institusi Biosains UPM
Alamat:
Tel: n/a
Emel: n/a
| |
Produk: Vaksin Tilapia
Dibangunkan oleh Prof Madya Dr. Mariana Nor Shamsudin dari Laboratori Sains Marin dan Akuakultur (MARSLAB) lnstitut Biosains, Unirersiti Putra Malaysia (UPM) telah menjalankan penyelidikan terhadap pengeluaran vaksin untuk ikan tilapia merah (orco-cromus sp) sejak beberapa uhun lalu.
Antara penyakit yang kerap kali menyerang idustri akuakultur air tawar ialah bakteria yang dikenali sebagai Aeromonas Hydrofila. Bakteria tersebut megeluarkan bahan toksin yang menyebabkan ikan mengalami reput ekor, reput sirip, pendarahan, sisik terkeluar dan ulser. Serangan bakteria ini akan menyebabkan kematian ikan secara besar-besaran dan seterusnya membawa kerugian kepada penternak ikan komersial.
Info lanjut sila Hubungi: Prof Madya Dr Mariana Nor Shamsudin
Alamat: Laboratori sains Marin dan Akuakultur(MARSLAB) Institut Biosains, UPM
Tel: n/a
Emel: n/a
| |
Produk: Perata Batang Buluh
Dibangunkan oleh sekumpulan penyelidik di Jabatan Produksi Perhutanan, Fakulti perhutanan, UPM yang diketuai oleh Prof Madya Dr Edi Suhaimi Bakar.
Teknologi itu dinamakan sebagai ‘V-Grooving’ (Pengaluran bentuk V) yang merupakan alternatif bagi menangani masalah bekalan kayu dalam industri kayu di negara ini. Antara kelebihan lain bagi kaedah V-Grooving ialah ia menjimatkan kos pengeluaran dan bahan mentah serta menghasilkan produk berkualiti dan bahan hijau. Inovasi baru ini juga meningkatkan pulangan bagi isi padu buluh yang telah diratakan dari 65 peratus ke 85 hingga 90 peratus. Inovasi V-Grooving mendapat pengiktirafan Pingat Emas pada Pameran Reka Cipta Penyelidikan dan Inovasi (PRPI) UPM 2012.
Info lanjut sila Hubungi: Prof Madya dr Edi Suhaimi Bakar
Alamat: Jabatan Produksi Perhutan, Fakulti perhutanan, UPM
Tel: n/a
Emel: n/a
| |
Produk: Mesin pemasteuran kompak mudah alih
Dibangunkan oleh Prof. Ir. Dr. Norman Mariun dari Fakulti Kejuruteraan UPM sejak tahun 1997 dan siap sepenuhnya pada tahun 2004.
Dikenali sebagai Pempasteuran Haba Ohmik, mesin tersebut dilengkapi dengan peralatan seperti sel pemanasan ohmik, sistem pengurusan bendalir dan juga sistem kawalan suhu. Sesuai digunakan untuk proses mempasteur produk makanan dalam bentuk cecair seperti sos, kicap, susu dan sebagainya. Kelebihan mesin ini adalah penggunaannya mengekalkan kualiti makanan, bersih, menjimatkan tenaga sebanyak 50 peratus, tiada kebocoran tenaga dan selamat.
Info lanjut sila Hubungi: Prof Ir Dr Norman Mariun
Alamat: Fakulti Kejuruteraan UPM
Tel: n/a
Emel: n/a
| |
Produk: Alat Pengesan Pengawet
Dibangunkan oleh Prof. Madya. Dr. Fatimah Abu Bakar dari Jabatan Sains Makanan, Fakulti Sains dan Teknologi Makanan UPM.
Alat pengesan ini dapat mengesan formaldehid iaitu bahan pengawet mayat yang banyak digunakan dalam sektor perkilangan seperti pembuatan kertas, papan lapis dan pengawetan tisu spesimen di dalam ikan dan makanan laut lain. Formaldehid berbahaya kepada manusia kerana boleh menyumbang kepada risiko penyakit barah paru-paru, otak dan leukemia. Penemuan ini memudahkan agensi pengawasan dan pemantauan termasuk Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia membuat pemeriksaan untuk mengesan penggunaan formaldehid dalam ikan dan makanan laut di seluruh negara.
Info lanjut sila Hubungi: Prof Madya Dr Fatimah Abu Bakar
Alamat: Jabatan Sains Makanan, Fakulti Sains dan Teknologi Makanan, UPM
Tel: n/a
Emel: n/a
| |
Produk: Kolagen Kulit Ikan Tilapia untuk Kosmetik dan Kesihatan
Dibangunkan oleh Prof. Dr. Jamilah Bakar dari Jabatan Teknologi Makanan, Fakulti Sains dan Teknologi Makanan UPM.
Penyelidikan selama 12 tahun menjalankan kajian bagi membangunkan sendiri teknologi pengekstrakan kolagen akuatik daripada kulit ikan tilapia ternyata membuahkan hasil apabila negara bakal mempunyai kilang pengekstrak kolagen halal daripada kulit ikan tilapia yang pertama di rantau ini. Produk itu bakal dikomersialkan melalui kerjasama antara UPM dengan syarikat Bionic Lifesciences Sdn. Bhd. Kolagen yang berfungsi memelihara kecantikan kulit, mempercepatkan penyembuhan luka serta membantu memulihkan kekenyalan otot dan masalah sendi.
Info lanjut sila Hubungi: Prof Dr. Jamilah Bakar
Alamat: Jabatan Teknologi Makanan, Fakulti sains dan Teknologi Makanan, UPM
Tel: n/a
Emel: n/a
| |
Produk: Sistem Bioreaktor Tingkat Benih Orkid
Dibangunkan oleh Prof. Dr. Maziah Mahmood dari Jabatan Biokimia, Fakulti Bioteknologi dan Sains Biomolekul (FBSB), Universiti Putra Malaysia (UPM). Sistem ini menggunakan tisu kultur untuk mempercepatkan proses pembungaan untuk meningkatkan hasil anak benih orki.
Transformasi genetik sistem ini membolehkan orkid tahan penyakit, mengeluarkan bunga sepanjang tahun kepelbagaian warna bunga, bunga yang tahan lama dan mengeluarkan bau. Selain itu teknologi ini menjimatkan kos pembajaan dan pengurusan pokok orkid.
Info lanjut sila Hubungi: Prof Dr Maziah Mahmood
Alamat: Jabatan Biokimia, Fakulti Bioteknologi dan Sains Biomolekul(FBSB) , UPM
Tel: n/a
Emel: n/a
|
Sumber :
http://www.ukm.my/news/index.php/ms/berita-penyelidikan/1306-two-ukm-rad-products-received-overwhelming-support-at-maha-2012.html
http://www.ibs.upm.edu.my/news/Garam.pdf
http://www.ibs.upm.edu.my/news/Vaksin%20Tilapia%20Ciptaan%20UPM.pdf
http://www.ibs.upm.edu.my/news/Garam.pdf
http://www.ibs.upm.edu.my/news/Vaksin%20Tilapia%20Ciptaan%20UPM.pdf
http://mstar.com.my/mingguan/cerita.asp?file=/2012/8/14/mstar_mingguan/20120814161652&sec=mstar_mingguan
http://psasir.upm.edu.my/2760/1/0413.pdf
http://www.bharian.com.my/bharian/articles/UPMciptaalatkesanpengawet/Article/
http://marcomm.upm.edu.my/news/v1/?show=resnews&id=15
http://marcomm.upm.edu.my/news/v1/?show=resnews&id=13